Ons visie en uitleg rondom het ent- / vaccinatieschema van de jonge kittens 

Onze kittens worden getiterd alvorens ze het eerst vaccinatie krijgen rond de leeftijd van  11 a 12 weken. Tot die tijd krijgen zij via de moedermelk voldoende afweerstoffen binnen.  Op deze leeftijd biedt de enting die ze krijgen volledige bescherming als het goed. Na de 12 weekse enting, als er geen ent-reactie ontstaat, en het kitten is volledig gezond verklaard door onze dierenarts mag het kitten op de leeftijd van circa 13  weken de cattery verlaten.

 

Waarom wij 'maar' 1 keer enten?

Waarom wij pas rond 12 weken de vaccinatie geven, lichten wij hier onder toe. Na het lezen van alle info,  willen wij aan de nieuwe kitten eigenaren zelf de keuze  geven:

 

 -  3 a 4 weken na de eerste enting de titer opnieuw bepalen en al dan niet enten

of

- 'voor de zekerheid' na circa 4 weken booster vaccinatie geven

 

 Even ter info: Kittens die naar het buitenland verhuizen zullen worden gevaccineerd met Katten/Niesziekte incl Rabiës, conform de regels van de Wetgeving voor export- deze is per land verschillend. Deze kittens mogen dan ook pas later verhuizen. (i.v.m. de incubatietijd).

 

Kritisch Vaccineren:Er bestaat geen twijfel over het feit dat het vaccineren tegen (dodelijke) infectieziekten in de afgelopen 20 jaar veel ellende heeft voorkomen bij onze huisdieren. Met name hondenziekte, parvo en kattenziekte komen dankzij het vaccinatiebeleid niet tot nauwelijks meer voor.Echter de opvatting dat vaccineren alleen maar positieve effecten heeft en dus geen nadelige gevolgen staat de laatste jaren ter discussie evenals de opvatting dat uw dier jaarlijks zijn vaccinatie moet krijgen in wetenschappelijk niet onderbouwd.Waarom zouden er dan nu 2 kitten entingen nodig zijn? De wetenschap beweegt toch mee?
Indien er 1 x gevaccineerd wordt met Katten- en Niesziekte als kitten met LEVEND VERZWAKT vaccin, volstaat 1 volledige vaccinatie tot de leeftijd van 1 jaar. Dan dient deze vaccinatie nog 1 maal herhaald te worden. Voor de kattenziekte zou dit zelfs voor de rest van het leven voor de meeste katten voldoende bescherming geven (en dan toch zeker voor zogenaamde 'binnen katten'). Voor niesziekte is geldt een andere beschermingsduur. 

 

Meetbaar vaccineren - 'Titer bepalen'

Allemaal leuk en aardig. Ik kan het schrijven, heb leuke documentatie. Maar het is mogelijk om werkelijk te meten of een dier voldoende is beschermd. U hoeft het niet op mijn blauwe ogen te geloven. haha.

Even in jip en janneke taal, Het is ook mogelijk om eerst te meten en dan pas zo nodig te vaccineren, door de 'Titer te bepalen'.

Er wordt, door een herkend dierenarts, via een klein druppel bloed de waardes gemeten van de antistoffen dat de kat (nog) heeft. Pas als die te laag zijn hoef er te worden gevaccineerd! Wow, dat is toch wel heel gaaf. Sterker nog, als de waardes te hoog zijn van de aanwezige antistoffen het dier, zal de vaccin niet eens aan slaat en is die echt voor niets gegeven. Dat is nou precies waarom ik het eerste enting van 9 weken nu oversla. De moeders worden dusdanig goed gevaccineerd dat ze hun kittens voldoende bescherming geven en zou deze enting niet eens aanslaan. 

 

 

Wil je meer inlezen, is hier wat interessant leesvoer. Vragen staan verder altijd vrij! 

- "enten is beter dan genezen", door Karen Friederich

 Inentingen bij kittens, door kattenvereniging Neokat

Filmpje over vaccineren,  (Engelstalig Amerikaanse you tube filmpje, maar erg interessant!)

Titeren uitgelegd, facebook document van "Titeren met Vaccicheck"

Kaart van NEDERLAND EN BELGIE! met lijst van dierenartsen die werken met Titeren, lijst in google maps van titerende dierenartsen in nederland