Rasstandaard : De Siberische kat

Uiterlijk

De Siberische is een middelgroot tot grote kat dat soms tot wel 5 jaar nodig heeft om helemaal door te ontwikkelen. Het heeft een stevige bottenstructuur. De brede borst en grote poten geven een algemene uiterlijk van de sterkte en kracht - zeker een kat met aanzien.

 
Vaak vergeleken met de Maine Coon en de Noorse Boskat; de Siberische Kat is gemakkelijk onderscheiden zich door zijn meer tonvormige lichaam en brede, wigvormig hoofd, waardoor een algemene indruk van cirkels en afgeronde contouren te zien zijn.

De Siberische Kat is een halflangharige en heeft een opvallende vacht dat veranderd met de seizoenen. De toplaag bestaat uit een laag van lange waterdichte dekharen en daaronder de zeer dichte, zachte ondervacht. De vacht is aanzienlijk langer en dikker in de winter; compleet met een volledige kraag, pluizige broek en een grote pluimstaart die de koude Siberische wind tackelt! Andere voorbeelden afkomst zijn getuft voetzooltjes en (soms) met de lynx tips op hun oren.

De Siberische Kat komt in een grote verscheidenheid van kleuren en patronen. Erkende kleuren zijn bruin, zwart, blauw, rood, creme, goud, en wit. Patronen zijn solide, gestreepte kat, en schildpad. Zilver kan aanwezig zijn wat ook oa smoke patronen geeft. Color Points zijn toegestaan ​​in bovengenoemde kleur varianten. Dit geeft een totaal aantal van wel meer dan 124 mogelijke kleurvariaties!

 

Een Siberische Kat's ogen zijn groot, licht ovaal van vorm maar met een afgeronde onderste lijn, wijd uit elkaar en iets schuin. De ogen geven een alert, intelligente aanzicht. De oogkleur van de traditionele Siberische Kat varieert van tinten van geel tot koper tot groen en bij de Neva Masquerade uitsluitend blauw. 

 

Karakter

Siberische katten zijn echt speelse gezellige katachtigen. Ze zijn energiek en altijd klaar om een ​​spel te spelen met je. Ze zijn vooral gefascineerd door water en vaak je ze in de ban van een druppelende kraan, plassen naast de waterbak en schik niet als ze bij je in de douche springen.  

Intelligent en, net als de meeste katten, ongelooflijk nieuwsgierig zijn ze graag en dus betrokken raken bij alle aspecten van het huishouden - helpen gaten graven in de tuin, mee de krant lezen of op de toetsenbord van de computer.  Ze zijn altijd graag bij je in de buurt om een ​​poot te helpen en je aan het lachen te maken.

Dit ras wordt vaak omschreven als het hebben van veel 'hond-achtige' kenmerken. Ze zijn zeer trouw aan hun eigenaars; een echte beste vriend die je begroeten als je thuis komt, met je spelen wanneer je gelukkig bent en je troosten als je verdriet hebt. Je kunt er mee trainen ze aan de lijn te lopen. Handig als je geen afgeschermde buitenplaats hebt. 

Ondanks hun energieniveau zijn Siberen zorgzaam, zachtaardig en zeer sociaal. Deze combinatie van speelsheid en geduld maakt hen de ideale keuze voor gezinnen met jonge kinderen. Ook kunnen ze heel goed opschieten met andere (huis)dieren, bijvoorbeeld honden.

Siberische katten heerlijke praters en een indrukwekkende spinvermogen.

Siberen kunnen zowel als binnen of buiten katten worden gehouden, maar binnenshuis katten zullen veel speelgoed en stimulatie nodig om ze tevreden te houden. Zorg in het geval ze naar buiten gaan wel voor beveiligde tuin of ren. Wel zo fijn voor hun; u bent dan overtuigd dat veilig zijn en hebben zij de kans om de wind in hun snorharen voelen als ze kijken naar de wereld gaat door. Ze zijn echt klimmers. Als je u de gelegenheid hebt (binnen of buiten) zorgen voor plekken waar ze kunnen hoog kunnen klimmen. Hoge krabpaal en/of bomen en takken in de ren. 

 

 

Geschiedenis

Hoewel het juist een zeer oud ras is (met schriftelijke documenten dateren uit de 13e eeuw), is de Siberische kat nog maar kort een gefokte kat met stamboom. 

Siberen werden gevonden wild op de straten en plekken rond de steden, op het platteland en de bossen van Siberië. Na de val van het communisme in Rusland, werden deze verwilderde katten in huis opgenomen door de lokale bevolking. Vanwege van hun wilde pracht gingen mensen de katten mee te nemen naar shows en werd de Siberische Ras opgericht als de foundation kat van Rusland.

De eerste rasstandaard werd ontwikkeld in 1987 op basis van de stoeterij 'Roman', die één van de foundation katten was die ook in veel van de huidige stambomen te vinden zal zijn. Uitvoer naar Europa en de Verenigde Staten begon in de jaren 1990.