Showen met je kat

 

Allereerst waar kun je terecht als je een show wil bezoeken of als je je kat wilt inschrijven op een show. Het is altijd een uitdaging een actuele agenda te vinden en is afhankelijk van vrijwilligers die daar hun best voor doen.

Hier zijn een paar links waar je een mooi actuele aanbod kan vinden van de showkalender in NL, en de showkalender in het buitenland (met dank aan de NLKV voor het gebruiken van dit informatie!

 

De punten, prijzen en titels die je allemaal op show kunt behalen.
Voor een leek is het soms maar moeilijk te volgen, wat betekenen al die termen toch allemaal?
CAC, CAP, CACIB, CACIP, EX.1, EX.2, ZG, BIV, NOM BIS, BIS...
Het zijn allemaal termen die je voorbij hoort komen als mensen vertellen wat hun resultaten zijn.
Ik zal hieronder proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat het allemaal betekent.

De categorieën: 

Om te beginnen zijn de verschillende rassen ingedeeld in 5 verschillende categorieën.

Cat 1: Perzen en Exotics
Cat 2: Halflanghaar rassen
Cat 3: Korthaar rassen
Cat 4: Oosterse rassen
Extra: Huiskatten

De klassen: 

Naast de categorieën heb je de verschillende klassen waar je de kat voor kunt inschrijven, hier even de basis.
Er wordt in de open klassen en Kastraat (Premior) klassen altijd onderscheid gemaakt tussen katers en poezen.

Junioren 3-6 maand: Voor kittens tussen de 3 en 6 maand, alleen bij de OAH wordt er verschil gemaakt tussen katers en poezen.
Junioren 6-10 maand: Voor kittens tussen de 3 en 6 maand, alleen bij de OAH wordt er verschil gemaakt tussen katers en poezen.
Open klasse (CAC): Voor open katten vanaf 10 maand.
Open klasse (CACIB): Voor internationale titel, dus open katten die hun kampioenstitel (CAC) al hebben gehaald.
Kastraat klasse (CAP): Voor gecastreerde katten vanaf 10 maand.
Kastraat klasse (CAPIB): Voor internationale titel, dus gecastreerde katten die hun kampioenstitel (CAP) al hebben gehaald.

Inschrijven voor een show: 

De leeftijd van de kat, of die gecastreerd is of niet en de reeds behaalde titel van de kat (indien van toepassing) bepalen in welke klasse een kat ingeschreven dient te worden. Dit moet je als eigenaar bij het inschrijven goed in de gaten houden.

Wanneer je een kat inschrijft op show, dan hoort die, afhankelijk van het ras, in een bepaalde categorie thuis, de vereniging deelt de kat in de juiste categorie in.
Als voorbeeld neem ik even de Heilige Birmaan, mijn ras, deze wordt ingedeeld in Cat 2. In diezelfde categorie zitten ook Maine Coons, Noorse Boskatten, Turkse Angora's, Ragdolls, Siberen en de Neva Masquerade. (Ook nog wel wat minder voorkomende rassen, maar we houden het even makkelijk)

De keurmeester: 

Een keurmeester keurt, afhankelijk van waarvoor hij/zijn gekwalificeerd is, bepaalde categorieën en rassen. De katten worden ingedeeld per ras en kleur bij een keurmeester.
Alle katten van een ras met dezelfde kleur worden door één keurmeester gekeurd. Binnen een bepaalde categorie kan een keurmeester dus verschillende rassen keuren, maar van elk ras zal de keurmeester meestal alleen een aantal kleuren keuren.
De rassen en kleuren worden, afhankelijk van wat er allemaal voor de show ingeschreven is, zo verdeeld dat elke keurmeester ongeveer even veel katten moet keuren en vaak binnen een categorie wel wat variatie in verschillende rassen heeft.

Voorbeeld: Als ik twee smalpoint Neva Masquerades meeneem naar show, zullen die beide door dezelfde keurmeester gekeurd worden. Neem ik drie Siberische katten met alle drie een andere kleur mee, dan heb ik ook kans dat ik naar drie verschillende keurmeesters moet.
Een keurindeling van een willekeurige keurmeester die categorie 2 keurt kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

Siberische Kat

- Black solid of black tabby varianten

- Blue solid of blue tabby varianten

- Tortie of Torbie (tortie tabby)

Neva Masquerade

- Seal of seal tabby

- Blue of blue tabby

- Tortie of Torbie (tortie tabby)

Maine Coons:
- Black tabby varianten
- Blue Torbie varianten met wit

Noorse Boskatten:
- Amber met wit
- Red tabby varianten
- Cream met wit

 

De keuring: 

De keurmeester keurt van elk ras dezelfde kleur achter elkaar. Binnen het ras en kleur zijn de katten nog onderverdeeld in klassen. Wanneer er van een ras en kleur meerdere katten zijn in dezelfde klasse, dan zal de keurmeester moeten kiezen wie de beste is van de klasse en wie nr.2, nr.3 enz. De beste krijgt de beoordeling EX.1 (soms U1 genoemd), EX. betekent Excellent ofwel Uitmuntend. De anderen krijgen Ex.2, Ex.3 enz.

Voorbeeld: We nemen 2 smalpoint Neva Masquerade's, beide ingedeeld in de klasse Junioren 3-6 maand. De beste van de twee krijgt EX.1, de andere EX.2  Hetzelfde gebeurt met de klassen 6-10 maand, de open klassen en dan de castraat klassen van die kleur. Voor elke klasse geld dat als ze met meerdere zijn dat er maar 1 binnen de klasse de beste (EX.1) kan zijn, als je de enige bent in je klasse, dan heb je vaak geluk en krijg je zonder concurrentie de EX.1 . Vind de keurmeester jou kat niet mooi genoeg, dan kan hij ook ervoor kiezen om je kat niet een EX. te geven, maar een ZG of een G.

ZG betekent: Zeer goed, maar bijvoorbeeld niet in showconditie of alleen geschikt voor de fok in combinatie met de juiste partner.
G betekent: Goed, vaak krijg je dan ook het advies dat de kat niet show (of zelfs fok) geschikt is.

Titelpunten: 

Als de kat 10 maand is geweest, dan krijgt deze bij een EX.1 resultaat ook een punt voor de titel. Deze titelpunten zijn afhankelijk van de klasse waar de kat in zit. Voor elke titel geld ook een bepaald aantal punten die je moet halen.

Champion/Premior: 
3 x CAC/CAP van 3 verschillende keurmeesters
Internationaal Champion/Premior: 
3 x CACIB/CAPIB van 3 verschillende keurmeesters in 2 verschillende landen
Grand International Champion/Premior: 
6 x CAGCIB/CAGPIB van 3 verschillende keurmeesters in 3 verschillende landen of 8 x CAGCIB/CAGPIB van 4 verschillende keurmeesters in 2 verschillende landen
European Champion nu bij de FIFé Supreme Champion/Premior
9 x CACS/CAPS van 3 verschillende keurmeesters in 3 verschillende landen of 11 x CACS/CAPS van 6 verschillende keurmeesters in 2 verschillende landen.

De Prijzen: 

Naast dat je kat kampioenpunten kan behalen op show, zijn er ook nog prijzen te winnen. Ik zal ze hieronder behandelen.

BIV: 
B.I.V. betekent Best in Variëteit, het is een prijs die je kunt winnen op show, maar niet een titel!
Als er 3 of meer katten van dezelfde ras en vachtkleur zijn dan wordt er tussen die katten een BIV verkiezing gehouden.
Voor de BIV maakt het niet uit in welke klasse je kat zit het gaat alleen om de vachtkleur, de keurmeester die dat ras en kleur moet keuren kiest zijn favoriet uit de verschillende katten en deze krijgt de prijs BIV.
Het kan dus maar zo zijn dat je met je junior ukkie van 4 maand tegen een Europees kampioen poes en een Kastraat kampioen kater staat en toch nog de BIV wint als de keurmeester jou kat de mooiste vind van die vachtkleur!

NOM BIS: 
Deze nominatie is niet echt een prijs, maar al wel een hele eer! 
De kleurmeester heeft een aantal verschillende rassen binnen een categorie die hij keuren moet. Als hij alle katten van de categorie heeft gehad, dan moet hij per klasse een kat nomineren voor de Best in Show verkiezing. Dus hij zet per klasse de beste (allen met een EX.1 beoordeling) naast elkaar en kiest daaruit de kat die hij het mooiste vind.

Voorbeeld van een nominatie voor BIS bij de klasse Junioren 6-10 maand in Categorie 2, de keurmeester had 6 katten in die klasse met een beoordeling EX.1 en hieruit moet hij 1 kat nomineren voor Best in Show:

- 2 (verschillende kleuren) Maine Coons die EX.1 hadden
- 1 Noorse Boskat de EX.1 had
- 2 (verschillende kleuren) Siberische katten die EX.1 hadden
- En 1 Ragdoll die EX.1 behaald heeft.

De verschillende rassen binnen een categorie bij die keurmeester nemen het dus tegen elkaar op voor de nominatie in de volgende klassen:

- Junioren 3-6 maand (bij de OAH wordt er wel onderscheid gemaakt tussen kater en poes)
- Junioren 6-10 maand (bij de OAH wordt er wel onderscheid gemaakt tussen kater en poes)
- Open klasse poezen
- Open klasse katers
- Kastraat klasse poezen
- Kastraat klasse katers

Vanaf dat een kat 10 maand maakt het voor een nominatie niet meer uit voor welk kampioenpunt een kat is ingeschreven, er wordt alleen nog onderscheid gemaakt in katers en poezen en kastraten of open katten.
Het is dus zeker niet makkelijk een nominatie te krijgen en het kan beschouwd worden als een hele eer.

BIS: 
B.I.S. betekent: Best in Show, het is dus ook een prijs die je kunt winnen en niet een titel.
Bij de verkiezing Best in Show komen in elke categorie de katten die de keurmeesters genomineerd hebben bij elkaar per klasse.
Er zijn bijvoorbeeld 5 keurmeesters die bepaalde kleuren binnen Categorie 2 moesten keuren en dus heb je voor elke klasse 5 katten genomineerd voor Best in Show. We nemen als voorbeeld nu de open klasse katers van categorie 2 genomineerd zijn:

- 1 Turkse Angora
- 2 Maine Coons
- 1 Siberische Kat
- 1 Ragdoll
- 1 Noorse Boskat

De keurmeesters die Categorie 2 mogen keuren bekijken nu elke genomineerde kat om beurten en kiezen de kat die zij het beste vinden. Het shownummer van die kat schrijven zij op een bordje of op een briefje en dan wordt er geteld. De kat met de meeste stemmen wint de prijs Best in Show!

BOB en BOA:
De OAH shows verkiezen ook nog een BOB en BOA, dit wordt bij de FIFé over het algemeen niet gedaan tenzij er een special is van een bepaald ras.
BOB betekent: Best of the Best, deze wordt binnen een categorie uit de BIS winnaars van de verschillende klassen gekozen.
BOA betekent: Best over all, deze wordt gekozen uit de 4 BOB's door een keurmeester die alle categorieën en rassen mag keuren.

 

 rastaandaard volgens NOKK , (www.nokk.nl)                                                                                           

aangepast tekst met dank aan cattery daphara